Nieuw zorgprotocol komt eraan (meekijken in EPD)

- 19 February 2018 -

Huisartsen krijgen voor hun patiënten de mogelijkheid om op een beveiligde manier mee te kijken in het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).  Met het zogeheten ETZ Zorgverlenersportaal wordt de uitwisseling van gegevens tussen huisartsen en medisch specialisten vergemakkelijkt. Ook kunnen huisartsen communiceren met specialisten via de e-mail.

Ook de specialisten ouderen en het Instituut Verbeeten nemen deel aan de pilot. Straks kunnen zorgverleners zelf rechtstreeks digitaal patiëntgegevens van hun eigen patiënten (gekoppeld aan de ABG-code) inzien in het nieuwe EPD.

Toestemming
Patiënten moeten vooraf wel toestemming hebben gegeven voor inzage in hun ziekenhuisdossier door hun huisarts. De pilot wordt een half jaar na livegang geëvalueerd. Daarna wordt gekeken hoe het portaal verder wordt uitgerold voor een grotere groep huisartsen.

Wat biedt het zorgverlenersportaal?

  • Uitslagen van laboratoriumonderzoeken;
  • Uitslagen van pathologische onderzoeken;
  • Verslagen van radiologische onderzoeken (of radiologische beelden in te zien zijn, is nog niet duidelijk);
  • Inzicht in de actuele medicatielijst;
  • Overzicht van afspraken in het ETZ;
  • Overzicht van opnames in het ETZ;
  • Brieven van medisch specialisten en andere zorgverleners.

MijnETZ
Ook het patiëntenportaal MijnETZ gaat op 31 maart 2018 live. Via deze beveiligde website kunnen patiënten online meekijken in hun eigen EPD. Patiënten hebben inzicht in hun persoonlijke en dossiergegevens zoals vastgestelde diagnoses, allergieën, medicatie, medische voorgeschiedenis en de familieanamnese.

Nieuw EPD
EPD staat voor Elektronisch Patiënten Dossier. Dit is een elektronisch systeem, waarin zorgprofessionals zoals artsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en psychiaters medische gegevens van patiënten opslaan en verwerken.  Met dit EPD kunnen alle medewerkers die daartoe bevoegd zijn medische gegevens inzien en met elkaar uitwisselen.

Zowel het ETZ Zorgverlenersportaal als MijnETZ zijn onderdeel van het nieuwe EPD van het ETZ dat in het paasweekend op zaterdag 31 maart 2018 gelanceerd wordt. Het is het grootste project ooit in de historie van het ETZ. Van de een op de andere dag werkt meer dan tachtig procent van de ETZ-medewerkers met één systeem dat de specialistische zorg naar een hoger plan tilt.

 

Fotobijschrift

Huisarts Jo Hendrick in gesprek met een patiënt. Zorgverleners kunnen straks patiëntgegevens inzien in het nieuwe EPD.