- 02 February 2021 -
Digitaal Advies Consult blijkt een perfect instrument
Dat zijn de woorden die huisarts Roland Rasenberg gebruikt als hem gevraagd wordt naar zijn ervaring met het Digitaal Advies Consult (DAC). Deze nieuwe tool biedt de meer dan 200 huisartsen in de regio de mogelijkheid om advies in te winnen bij een specialist in het ziekenhuis. Veilig en met een reactietijd binnen vijf dagen.
Sinds twee maanden kunnen huisartsen gebruikmaken van DAC, dat wordt aangeboden via ZorgDomein. In de pilotperiode startte DAC met Cardiologie, maar vanwege het succes worden meer specialismes in rap tempo toegevoegd. Op 26 januari gaan Dermatologie, Urologie, Gynaecologie en Verloskunde live en op 16 februari volgen Kindergeneeskunde, Chirurgie, Plastische Chirurgie en Longgeneeskunde.
Onderbouwd advies
Huisarts Roland Rasenberg maakt vanaf het begin gebruik van het DAC en is er erg over te spreken. Hij brandt direct los: “Een perfect instrument voor niet-spoedeisende vragen, dat al veel eerder had mogen bestaan. Met het DAC heb ik de mogelijkheid om extra advies te vragen, zonder door te verwijzen. Dat werkt snel en effectief, binnen vijf werkdagen krijg ik een reactie. Daarmee kan ik mijn patiënt een goed en onderbouwd advies kan geven.”
Zo zag Rasenberg laatst een patiënt die bij de cardioloog was geweest en bloedverdunners kreeg voorgeschreven. “Het was onduidelijk hoe lang hij deze medicijnen nog moest gebruiken. Die vraag heb ik vervolgens aan de cardioloog voorgelegd en binnen een dag kreeg ik al een reactie.”
Beter geïnformeerd, meer kennis
Zowel patiënten als huisartsen zijn gebaat bij het DAC. Patiënten winnen er tijd mee, want een doorverwijzing duurt vaak lang, soms weken. Voor huisartsen is er een belangrijk leereffect. “Als ik vastloop krijg ik van de specialist te horen wat het beste is voor de patiënt. Ik krijgt direct tips en feedback op mijn handelen en dat leidt tot het vergroten van mijn vakkennis.”
Rasenberg denkt dat het DAC uiteindelijk bij alle huisartsen goed gaat landen en dat zijn collega’s er volop gebruik van gaan maken. “Onbekend maakt onbemind, het is dus vooral zaak dat huisartsen goede uitleg krijgen. Als het DAC verder uitgerold wordt kan dat zorgen voor minder verwijzingen, een efficiëntere taakverdeling, soepeler contact tussen huisarts en specialist en een beter geholpen patiënt. “Ik zie alleen maar voordelen.”
+ + +
Het project Digitaal Advies Consult (DAC) werd in recordtempo gerealiseerd door huisarts Esther van Laarhoven, reumatoloog Remco Luijten en projectleider Karen Verspaandonk.