- 24 September 2021 -

 

Zorgprogramma Fractuurpreventie gaat online verder

 

Door de ontwikkelingen rondom het coronavirus lag (nieuwe) deelname aan het zorgprogramma Fractuurpreventie een tijdje stil. Vanaf nu kunnen huisartsen en praktijkondersteuners (POH’ers) aan de slag via de speciale trainingspagina op de PrimaCura site.

 

Esther Donga, internist-endocrinoloog in het ETZ, is blij dat de module weer loopt. “De officiële start was in 2018. Toen zijn we begonnen met een basisscholing die we later hebben uitgebreid met een verdiepende scholing”, vertelt Donga. “Toen kwam het coronavirus en mochten we geen scholing meer geven, waardoor het onderwijsprogramma op zijn gat viel.”

Risico op nieuwe fractuur

Het zorgprogramma richt zich op secundaire preventie van fracturen. Als iemand een fractuur heeft, is de kans op een tweede fractuur binnen twee jaar groot. De doelgroep van het zorgprogramma: patiënten van vijftig jaar en ouder met een recente fractuur of een niet-recente wervelfractuur in de voorgeschiedenis. Die secundaire preventie is van groot belang als het gaat om het risico op een nieuwe fractuur.

Huisartsen en POH’ers

De studie richt zich dus op het leveren van goede osteoporosezorg en is bedoeld voor huisartsen en POH’ers. Vóór de coronastop hadden we met dit zorgprogramma (een samenwerking tussen ETZ en PrimaCura) al ongeveer 65% van de huisartsen bereikt. Een mooi percentage, maar nog niet volgens het beoogde doel. “Dat was 70% of meer. Dit doel wilden we erg graag behalen. Met de corona-ontwikkelingen kwamen er ook nieuwe mogelijkheden, zoals deze online scholing”, vertelt Donga. “Zo kunnen zowel de huisartsen als de POH’ers nog laagdrempeliger de basisscholing volgen. Daarna kunnen ze dit zorgprogramma zelf opstarten in de eigen praktijk.

De taken van de huisarts en de POH’er zijn opgesplitst. “De huisarts is verantwoordelijk voor de diagnose, de vaststelling van de behandelingsindicatie en het medicatievoorschrift”, legt Donga uit. “De POH’er kan weer het opvolgbeleid doen en de therapietrouw van de patiënten controleren.”

Vier stappen

Je kunt in vier stappen deelnemen aan het zorgprogramma. Allereerst is er de online basisscholing, een voor de huisartsen en een voor de POH’ers. Hierin volg je een webinar van 35 minuten, waarin Annemarie de Vroe-Roothaert, Osteoporose- en reumaverpleegkundige, Belinda Wardenaar, Osteoporoseverpleegkundige, Jernt Korst, Kaderarts bewegingsapparaat en Donga zelf aan het woord komen. Vervolgens maakt de deelnemer een posttoets Fractuurpreventiewaar hij ook feedback op ontvangt.. Als laatste volgt er een online vragenuur, waarin casuistiek besproken wordt en alle vragen gesteld kunnen worden. Hierna wordt het addendum ‘Zorgprogramma Fractuurpreventie’ via het secretariaat van PrimaCura aan de huisartsenpraktijk toegezonden.

image

Wat kan de deelnemer na het afronden van dit zorgprogramma?

“Als je deze scholing hebt gevolgd, dan weet je de te ondernemen stappen. Wat je moet doen bij patiënten met een botbreuk, wanneer je ze moet oproepen, wat voor onderzoeken je dan moet doen en wanneer je met medicijnen moet starten. Ook het  opvolgbeleid na starten van behandeling speelt hierin een belangrijke rol”, legt Donga uit.